Vähän itsestäni ja ajatuksistani..

Nuorena poikana aloin haalimaan Isäni soittokavereitten kellareista vanhoja sähköpianoja jotka heiltä oli jäänyt jo aikapäivää sitten unholaan ja nämä pianot veivät sydämeni mukanaan.

Siitä alkoikin intohimoinen 60-70 luvun sähköpianojen keräily ja niiden soittaminen ja huoltaminen. Niitä onkin kertynyt itselleni jo muhkea määrä. Nämä pianot ovat merkiltään mm. Rhodes, Wurlitzer, Clavinet, Yamaha CP-60m, ja sekä muutama muu erittäin harvinainen malli mitä toistaiseksi ei ole suomessa tullut koskaan vastaan.

Näiden Pianojen soittaminen vaatii tietenkin ajanmukaiset vahvistimet jolla pianot saadaan soimaan parhaalla mahdollisella soundilla. Sen takia olen myös haalinut vanhoja parhaaksi todettuja ja jo legendaarisen maineen saanneita kitaravahvistimia joille nämä pianot alun perin oli suunniteltu soitettavaksi. mm. 60-luvun Fenderin silverface putkivahvistimia. Näillä vehkeillä nämä pianot saadaan soimaan niinkuin siihen kultaiseen 60-70 luvun musiikkiin kuului.

Se millä se kultainen soundi saadaan talteen astuu kuvaan myös ajanmukaiset mikrofonit, joita myös onnekseni olen perinyt. Nämä ovat parhainta mahdollista laatua jota mikrofoneilta voidaan vaatia. mm. vanhoja Neumann putkimikkejä, (U47, U67, ym) sekä vielä vanhempia RCA nauhamikrofoneja. Myöskin parhaita vintage machattyjä stereopareja löytyy mm, AKG 414 Mikrofoneja 70-luvulta. Tarkoitukseni on sanoa että juuri se soundi millä mm. Quincy Jones, tai David Foster on tuottanut lukemattomien hittibiisien olemassaolon henkiin, löytyy minun valikoimastani!

Se että kaikki pelit ja vehkeet löytyy niin ei tarkoita vielä sitä että nämä soundit kuulostavat vielä siltä ”hittiraidalta”. Suurin tekijä siinä kuitenkin on se soittajan osaaminen ja biisin näkemys. (tyylitaju!) Tästä pääsenkin kertomaan oman tilanteen johon jouduin muutama vuosi takaperin;

Perustin oman studion missä teen omia biisejä sekä myös tilauskappaleita eri artisteille ja myöskin musiikin harrastejille. Huomasin että suurin ongelma olikin saada hyviä soittajia studioon tekemään niitä raitoja koska ensinnäkin A: hyvillä soittajilla on aina kiire ja kysyntää, B: hyville muusikoille pitää maksaa korvaus menetystä ajasta. Siihen tökkää monen musiikintekijän projekti aina joksikin aikaa ellei lopullisesti kun sopivaa soittajaa ei vaan löydy tai he eivät pääse tulemaan soittamaan raitaa omaan studioosi.

Itse jouduin ratkaisemaan tämän asian kantapään kautta ja opetella soittamaan muitakin instrumentteja oman pääinstrumentin ohella. Se oli ainoa keino saada biisit eteenpäin ja valmiiksi ja se myös tuli huomattavasti halvemmaksi kun ei tarvinut maksaa kenellekään palkkaa studioon tulemisesta. Ja koska minulla kokemus soittamisesta sekä sovittamisesta jo pitkältä ajalta, niin aivan alusta ei tarvinut lähteä harjoittelemaan muita instrumentteja alusta vaan tavallaan saada se instrumentti siihen tasolle jotta saan sen biisin idean ja sitä palvelevan raidan toteutettua. Näitä raitoja olenkin nyt tehnyt jo vuosia (satoja raitoja) ja lopputulos on aina tyydyttänyt asiakkaita.

T.Dan

Rhodes
Gibson & Fender
Basso
Kosketinsoitin
Gibson & Fender
Studio